Testt

February 22, 2019 by

Основни активности на Бирото за Метрологија
– Формирање, чување и одржување и постојано усовршување на националниот систем на еталони на мерните единици и сертифицирани референтни материјали за потребите на земјата

– Обезбедување на следливост на националните / референтните еталони кон меѓународното ниво и обезбедување на учество во соодветните меѓународни активности и договори

– Обезбедување на потребни информации и поддршка на државата, индустријата, трговијата и граѓаните за работи од областа на метрологијата

– Да обезбеди солидна метролошка база на националната шема за акредитација во законската метрологија

– Експертски надзор неопходен за управни мерки во областа на законската метрологија

– Трансфер на знаење од законската метрологија

Основни активности во законската метрологија.

1. Верификација на мерни инструменти 
2. Оцена на сообразноста на типот на мерило 
3. Метролошка контрола на нето содржина на пакувани производи
4. Водење на процедура за овластување на правни лица
5. Водење на Регистар на Сертификати на типови мерила 
6. Иницијатива за донесување регулатива
7. Членство во меѓународни организации

Основни активности во научната (индустриска) метрологија.

1. Изготвување на прирачници за калибрација и мерни методи за разни области на метрологијата
2. Учество во процедура за акредитација на метролошки лаборатории
3. Калибрација на мерни инструменти од повисок ред
4. Учество и организирање на национални интеркомпарации на калибрационите лаборатории
5. Меѓународна соработка за остварување на следливоста преку ЕУРАМЕТ и билатерални интеркомпарации на националните еталони
6. Размена на информации

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com